Ce este chiropractica?
Chiropractica este o metodă de tratament non-invaziv utilizată în afecțiunile musculo-scheletale de către osteopați, fizioterapeuți și medici, având ca țintă principală disfuncțiile coloanei vertebrale, dar și toate celelalte articulații ale corpului uman. Această tehnică are la bază relația dintre un impuls nervos, oase și muschi.
Cum decurge o sesiune de chiropractică?
Totul începe cu o consultație care are ca scop excluderea oricărui risc la care am putea supune pacientul, dar și informarea corectă cu privire la beneficiile acestei terapii. Se va stabili apoi dacă această tehnică îi este de ajutor și pacientului în cauză.
De asemenea în cadrul unei consultații suntem responsabili să informăm pacientul că o sesiune de chiropractică nu înlocuiește kinetoterapia sau alte metode de tratament, dimpotrivă, pentru a obține rezultate pe termen lung, ea trebuie integrată într-un plan terapeutic.
Sesiunea de chiropractică va fi efectuată pe o masă de tratament specifică, ea trebuie să aibă o suprafață cât mai dură, deoarece în timpul executării manipulărilor, poziția pacientului trebuie să rămână fermă.
De asemenea segmentele mesei trebuie să fie ajustabile pentru a fi posibilă executarea tuturor tehnicilor de chiropractică, iar stabilitatea mesei să fie una foarte bună.
Nu recomandăm aplicarea tehnicilor de chiropractică pe o masă de masaj clasică sau alte suprafețe improvizate, deoarece presiunea aplicată de către specialist asupra coloanei vertebrale trebuie să fie una gentilă, astfel că suprafețele moi nu permit acest lucru, specialistul fiind nevoit să aplice o forță mult mai mare, ceea ce poate deveni un risc major pentru pacient!!!
Ce se întâmplă în corp după o sesiune de chiropractică…?
Înainte de toate trebuie să demontăm câteva mituri legate de această procedură… Sunt sigur că ai auzit la cineva că și-a “rearanjat” “repoziționat” sau “trosnit” coloana vertebrală, articulațiile și oasele. Nimic mai fals, coloana vertebrală, articulațiile și oasele nu se pot deplasa prin corp, exceptând traumatismele deosebit de grave!
Respectivele sunete sau “trosnituri” produse în timpul manipulărilor provin din capsula articulară unde există lichid sinovial, dar eficiența terapiei nu este dată de aceste “trosnituri”.
Acest lichid sinovial produce mai multe tipuri de gaze care se acumulează sub forma unor bule. În timpul manipulărilor aceste bule de gaz se sparg și provoacă acele “trosnituri”. După care creierul eliberează endorfine, un hormon produs de sistemul nervos central care relaxează și eliberează zona pe care au fost aplicate tehnicile de chiropractică.
Beneficiile terapiei …
De cele mai multe ori răspunsul la aceste manipulări este instant, pacientul simțind o creștere a mobilității, diminuarea semnificativă a durerii și ameliorarea stărilor de amețeală și vertij. Printre cele mai frecvente afecțiuni tratate prin chiropractică se numără spondiloza cervicală, lumbago, hernia de disc în fază incipientă, sciatica și entorsele.
Contraindicațiie terapiei…
La polul opus printre contraindicațiile terapiei se numără spondilita anchilozantă, coxartroza, guta, hemofilia și totodată aplicarea manipulărilor pe orice tip de fractură!
Notă! Foarte important ca recomandarea sau nerecomandarea pentru această metodă de tratament să vină direct de la o persoană avizată!
De asemenea nu este posibilă fracturarea coloanei vertebrale prin chiropractică, complicațiile deși foarte rare, pot apărea la nivelul coloanei cervicale prin disecția de arteră vertebrală urmate de leziuni neurologice ireversibile.