Drenaj Limfatic Manual și Terapie Decongestivă

După Dr. Vodder, Drenajul Limfatic Manual reprezintă efectuarea unor tehnici manuale specifice, delicate, ritmice, facilitând eliminarea lichidelor în exces, respectând direcția fluxului limfei spre ganglionii limfatici.

Evacuarea acestor lichide, situate în spațiile interstițiale, se realizează prin 2 procese: captarea și evacuarea. Primul proces, captarea, este realizat de o rețea de capilare limfatice. Captarea este datorată creșterii presiunii locale.

Al doilea proces reprezintă evacuarea substanțelor preluate de capilare. Limfa trece prin vase și precolectori spre colectori.

In 1932, Dr. Vodder a început să studieze sistemul limfatic. A folosit mișcări circulare și spiralate, crescând alternativ presiunea la 30 Torri si reducând-o la 0. Această schimbare de presiune, constantă, generează efectul de pompare.

Presiunea este crescută către direcția naturală a drenării limfatice. Datorită contactului piele pe piele, tegumentul este deplasat ușor de mâini. Tehnica este aplicată în general pe pielea uscată, în unele cazuri însă se poate folosi o picătură sau două de ulei (zonele cu păr, cicatrici, edeme ferme etc.)

EFECTELE DRENAJULUI LIMFATIC MANUAL

Drenajul limfatic manual produce 4 efecte majore: efectul decongestionant, simpaticolitic, analgezic și efecte imunologice.

EFECTUL DECONGESTIONANT
Cu ajutorul acestei tehnici a drenajului limfatic manual, orice edem poate fi tratat (cu excepția celui cardiac și renal). Sistemul limfatic transportă într-un singur sens încărcarea limfatică din țesuturi înapoi în sistemul circulator. Sistemul limfatic funcționează ca un sistem de îndepărtare a deșeurilor din corp, astfel ori de cate ori aceste deșeuri (toxine, proteine etc.) sunt produse, sistemul limfatic acționează pentru a le filtra. Tehnicile de drenaj manual accelerează până la de 20 de ori ritmul propriu al căilor limfatice. Astfel, refacerea țesutului are loc în condiții normale.

EFECTUL SIMPATICOLITIC
Drenajul limfatic are efect relaxant. Foarte comun este ca pacienții să ațipească în câteva minute. Astfel, prin mișcări ritmice și constante, un terapeut bun poate provoca un efect de relaxare globală a corpului. Drenajul limfatic manual poate fi o măsură preventivă împotriva epuizării.

EFECTUL ANALGEZIC
La fel cum, în cazul înțepăturilor de țânțari, scărpinatul reduce senzația de durere, drenajul limfatic manual stimulează sistemul limfatic pentru a atenua durerea (Teoria controlului Gate). De remarcat este că efectele drenajului limfatic manual în receptorii de durere sunt obținute mult mai rapid, reducând activitatea acestora în țesuturi. Orice durere prelungită (migrene, leziuni acute, fibromialgie etc.) prezintă indicații pentru tehnica drenajului limfatic manual.

EFECTE IMUNOLOGICE
Transportul bacteriilor și alergenilor spre focarele de apărare ale corpului, cum sunt ganglionii limfatici, poate fi accelerat prin drenajul limfatic manual. Astfel, este sporită și sensibilizarea limfocitelor si macrofagelor. Toate aceste efecte ale drenajului limfatic manual au fost deja studiate și confirmate.

ROLUL TERAPEUTIC. INDICAȚII

Drenajul limfatic manual, combinat cu terapia decongestivă, poate fi folosit în următoarele cazuri: limfedem, fleboedem, lipoedem, edem traumatic, edem posoperator, artropatie, distrofie simpatică reflexă, boli reumatice.

Specialiștii au introdus această metodă și în tratarea altor afecțiuni: cosmetice (acnee, cicatrici), ginecologice (mastodinii, tulburări de lactație), neurologice (AVC, scleroza multiplă, sindromul Down), tratemente de înfrumusețare etc.

CONTRAINDICAȚII

Drenajul limfatic manual nu se folosește în următoarele cazuri: boli maligne care nu au fost tratate chirurgical sau cu radio/chimioterapie, inflamații acute locale sau sistemice, alergii, tromboză venoasă profundă, insuficiență cardiacă (zona edematoasă prezentă în cazul afecțiunii). Drenajul limfatic poate agrava tensiunea arterială mică. Drenajul abdominal profund trebuie evitat în perioada menstruației și nu se efectuează în primul trimestru de sarcină. În cazul astmului bronșic, efectul simpaticolitic al drenajului poate provoca un atac.

TEHNICI SPECIFICE DE DRENAJ LIMFATIC MANUAL

MIȘCĂRILE CIRCULARE CU DEGETELE (FĂRĂ POLICE) SUB FORMĂ DE CERCURI
Sunt mișcări circulare concentrice. Se apasă ușor pielea, deplasând-o față de planul profund. Presiunea este ușoară și progresivă. Aceste cercuri cu degetele se efectuează cel putin de 5- 6 ori consecutive, în același loc. Se utilizează în: drenajul gâtului anterior, drenajul posterior al gâtului, drenajul feței, maxilar, drenajul spatelui, drenajul pelvian, drenajul sânului, drenajul abdominal.

MIȘCĂRILE ÎN CERCURI CU POLICELE
Presiunile crescătoare și descrescătoare sunt orientate în sensul drenajului local. Se utilizează în următoarele cazuri: drenajul mâinii, fața dorsală a piciorului, drenajul membrului superior, drenajul membrului inferior, drenajul regiunii sacrale.

PRESIUNILE ÎN BRĂȚARĂ
Sunt utilizate dacă zona de tratat poate fi înconjurată de una sau de cele 2 mâini. Dacă aceste presiuni în brățară se aplică din aproape în aproape, de la proximal spre distal, presiunea merge din amonte în aval, facilitând astfel resorbția la nivelul capilarelor sau limfaticelor. Presiunile sunt intermitente, astfel faza de presiune este urmată de faza de relaxare. Tehnica este utilizată în: drenajul membrului superior, drenajul membrului inferior.

MANEVRA DE CAPTARE SAU RESORBȚIE
Degetele imprimă succesiv o mișcare circulară a pumnului, apoi pumnul participă la dezvoltarea presiunii. Se utilizează în: drenajul pieptului, membrului superior (braț, antebraț), drenajul spatelui (dorsal, lombar), drenajul membrului inferior (coapsă, gambă).

MANEVRA DE EVACUARE
Marginea radială a indexului și policele sunt în contact cu pielea. Contactul marginii cubitale a mâinii se întrerupe. Degetele se deplasează de la index spre degetul mic, pielea fiind întinsă în sens proximal. Pumnul de flexează pentru a evita transmiterea unor presiuni puternice. Se folosește în: drenajul membrului superior, drenajul membrului inferior, drenajul toracelui.

MIȘCAREA COMBINATĂ
Reprezintă asocierea cercurilor cu degetele, cu circumferința pumnului. Aceasta permite căușului mâinii să efectueze presiuni și depresiuni succesive. Această succesiune lentă presupune o manevră la 2-3 secunde. Tehnica se utilizează în: drenajul membrului superior, drenajul membrului inferior, drenajul toracelui pe partea laterală.

Tratamentul Limfedemului prin Terapia Decongestivă are ca scop:

  • reducerea dimensiunilor membrului cu limfedem
  • îmbunătățirea circulației limfei din zonele congestive
  • reducerea fibrozei și îmbunătățirea condiției tegumentului
  • îmbunătățirea statusului funcțional al pacientului
  • ameliorarea disconfortului și îmbunătățirea calității vieții
  • reducerea riscului de infecții.

Faza intensivă este un proces continuu de auto-îngrijire care ajută la menținerea rezultatelor obținute în faza inițială.

  • Drenajul limfatic manual se face prin masaj care implică o tehnică specifică ce mobilizează tegumentul și stimulează sistemul limfatic.
  • Bandaj multistratificat cu fașe cu elasticitate scurtă
  • Exercițiile fizice încep cu exerciții de respirație profundă, urmate de mobilizarea membrelor la nivel proximal (umeri, ceafă, brațe), continuând cu exerciții la nivel distal. Pe membrul afectat se poartă ciorap/mănușă elastică sau bandajul multistratificat.
  • Îngrijirea tegumentului se face prin: o igienă riguroasă, hidratare regulată, protejarea pielii, identificarea și managementul infecțiilor pielii
  • Educarea pacientului și familiei pentru auto-îngrijirea limfedemului se face zilnic, timp de câteva saptămâni, până cand dimensiunile membrului ating un platou.

După faza intensivă urmează faza de menținere, un proces continuu de auto- îngrijire care ajută la menținerea rezultatelor obținute în faza inițială. Se face prin:

  • Auto-drenaj limfatic
  • Purtare de ciorap/mănușă elastică
  • Exerciții fizice – poate fi crescută progresiv dificultatea lor
  • Îngrijirea tegumentului • Menținerea greutății corporale..

David Blocau

1
Salut