Recuperare post AVC la domiciliu

Kinetoterapie la domiciliu

Potrivit celor de la European Cardiovascular Disease Statistics, România se află pe locul II privind mortalitatea prin accident vascular cerebral, fiind depășită în Europa numai de Bulgaria.

Cauzele acestei statistici nefaste? Ei bine, în linii mari avem fumatul, nutriția, stresul cronic. Pe lângă toate acestea, nu suntem foarte prietenoși cu sportul sau mișcarea care este capitală pentru a preveni astfel de evenimente.

Totuși, odată puși în fața faptului împlinit trebuie să ne comportăm ca atare, acceptarea situației este primul pas pe care trebuie să-l facă pacientul care a suferit un AVC. Înainte de a începe recuperarea, familia trebuie să îi ofere consiliere pacientului, să facă tot posibilul să-i mențină moralul ridicat în primele zile de la producerea AVC-ului.

Există doi factori care vor decide soarta pacientului pe termen mediu și lung. Dacă pacientul va fi dependent pentru tot restul vieții de cineva sau după câteva luni se va întoarce la activitățile lui obișnuite depinde de un moral bun și de un program de kinetoterapie la domiciliu. Fără moral nu se mai poate face nimic, iar fără kinetoterapie pacientul rămâne cu sechele deosebit de grave. Așadar, fără aceste două, calitatea vieții este compromisă după un AVC.

Ce înseamnă un moral ridicat?
Înseamnă ca pacientul să poată vedea în orice mic progres pe care îl face alături de kinetoterapeut un pas către mai bine. Întreg procesul de recuperare este construit din pași foarte mici, uneori greu sesizabili, însă finalul poate fi unul fericit.

Ce presupune un program specific pacientului neurologic?
Kinetoterapia după AVC constă în exerciții specifice combaterii spasticității, spasticitatea fiind principala sechelă cu care rămâne pacientul după un AVC.

Dacă este necesar, în prima perioadă a recuperării, kinetoterapeutul va executa toate mișcările cu pacientul, urmând ca treptat să contribuie și pacientul, scopul final fiind executarea tuturor exercițiilor de către pacient în lipsa kinetoterapeutului.

Ședința la domiciliu poate fi alcătuită din mai multe proceduri, dar acest aspect este stabilit la evaluare. Ședința de kinetoterapie la domiciliu durează 60 de minute.

Știm foarte bine cât este de important timpul după un Accident Vascular Cerebral sau după diverse traumatisme.

Dacă ne dorim o recuperare completă, aceasta este posibilă doar dacă nu se pierde startul. Spre exemplu, știai că în cazul unui Accident Vascular Cerebral, recuperarea poate începe chiar la 24h de la producerea lui?… Așadar, nu este timp pentru a amâna nici măcar o zi începerea programului de kinetoterapie. Iar pentru ca acest aspect să fie realizabil, venim să te ajutăm cu programul de recuperare chiar din timpul internării în spital, iar mai apoi în casa ta pentru a obține zilnic un mic progres.

Cheia succesului este consecvența, așadar în zilele de la început când starea generală poate fi una de descurajare, ne uităm peste timp când vom reuși să ne întoarcem la activitățile preferate, la ceea ce iubim.

Venim echipați cu toate accesoriile necesare pentru a eficientiza la maxim ședința de kinetoterapie.

De asemenea în casă trebuie făcute mici ajustări pentru siguranța pacientului, spre exemplu îndepărtarea tuturor covorașelor pe care pacientul ar putea aluneca, crearea unui culoar cât mai accesibil atât pentru ședința de kinetoterapie cât și pentru familie.

Lumina naturală să pătrundă în camera pacientului și de asemenea hidratarea nu trebuie deloc neglijată. Formăm o echipă alături de pacient, ne respectăm timpul alocat fiecărei ședințe la domiciliu, iar rezultatele, după cum o spun și pacienții nostri, nu întârzie să apară. În recuperearea post AVC de fiecare dată ne încurajăm pacienții cu următorul citat:

“Pesimistul vede dificultăți în orice oportunitate. Optimistul găsește oportunițăți în orice dificultate.” Winston Churchill

David Blocau

1
Salut