Kinesio Tape Bazele acestui concept de bandajare au fost puse în anii ‘70 în Asia, fiind susținută ideea că sistemul muscular este necesar atât mișcării cât și menținerii sănătății sistemului circulator și limfatic.
Proprietățile benzilor kinesiologice!
În acest concept medical de bandajare se utilizează o bandă elastică din bumbac prevăzută cu un strat adeziv hipoalergenic conceput în așa fel încât să-i permită materialului să respire. Banda poate fi purtată de către pacient câteva zile, materialul fiind unul rezistent la apă. Benzile kinesiologice pot fi întinse și aplicate doar pe lungime, având o elasticitate de 140%, similară cu cea a pielii.
Indicații
Aproape fiecare mușchi sau articulație care a suferit un traumatism poate fi bandajat și implicit ajutat prin această metodă de bandajare. De asemenea, bandajarea kinesiologică este indicată în cazul traumatismelor de la nivelul ligamentelor și tendoanelor, având rol de stabilizare și protecție. În cazul asimetriilor, prin bandajare se obține un efect de corecție posturală, însă în acest caz corecția pe termen lung este dată de programele individualizate de kinetoterapie.
Efctele benzilor kinesiologice
- Ameliorarea durerilor musculare
- Susținerea funcției articulare prin stimulare neuromusculară proprioceptivă, influențarea poziției și direcției unei articulații și creșterea stabilității.
- Reducerea edemelor posttraumatice și limfatice prin efectul de drenaj.
În cazul bandajării limfatice, benzile trebuie să fie foarte înguste și de aseamenea aplicate în valuri pentru o eficiență cât mai ridicată.
Banda se aplică pe pielea întinsă, uscată și curată, iar fâșiile de bandă sunt aplicate cu o întindere de 10% . În timpul mișcării, banda va fi constant mărită și micșorată, acest proces având un efect de micromasaj. În cazul unui edem limfatic, benzile kinesiologice acționează atât timp cât sunt pe piele, dar aplicate pe termen lung se obține un efect similar cu cel al drenajului limfatic manual.
Totuși bandajarea kinesiologică nu înlocuiește drenajul limfatic manual, deoarece el acționează și asupra straturilor mai profunde ale țesutului, în timp ce bandajarea are efect numai asupra stratului superficial.
Deoarece direcțiile de aplicare în cazul bandajării limfatice sunt foarte importante, recomandăm ferm ca aplicarea lor să fie efectuată numai de un fizioterapeut specializat în tratamentul limfedemului!
Contraindicații
Deși există foarte puține contraindicații privind bandajarea kinesiologică, din experiența personală cu pacienții mei, în cazul hemofiliei trebuie evitată aplicarea benzilor kinesiologice, deoarece când sunt îndepărtate de pe tegument este posibil ca pacientul sa rămână cu hematoame. De asemenea benzile nu se aplică pe răni, pete pe piele sau alunițe.
Tromboza este iarăși o contraindicație, deoarece benzile pot provoca dislocarea trombusurilor.
Astăzi în cadrul recuperării medicale, bandajarea kinesiologică este utilizată zilnic de către fizioterapeuți, fiind încă un instrument folosit pentru a grăbi procesul de vindecare în cazul mai multor traumatisme musculo-scheletale.